Neobični običaji drugih nacija za koje niste znali

, KULTURA, LIFESTYLE



Ono što čini blago jednog naroda jesu kultura i običaji. Gotovo svaki običaj krije neku zanimljivu priču i „vuče“ nas da istražujemo. Neki su interesantni zbog „jake“ priče, a neki su, jednostavno, neobični. To je sasvim dovoljno za impresiju i radoznalost. U nastavku se upoznajmo sa nekim neobičnim običajima širom sveta.



Ukoliko se nekada nađete u Irskoj, prvi put kada vas domaćin ponudi hranom, a vi odbijte. Budite „ledena kraljica ili kralj“, čak i po cenu da je u pitanju omiljeni desert. Ne brinite, bićete još jednom ponuđeni i tada nećete uvrediti domaćina prihvatanjem. Znači, u Irskoj ponude brojite na sledeći način: prva ponuda nikako, druga ponuda DA!

Ako ste spavalica, imamo jedan divan španski običaj za koji treba da čujete. Posle ručka, pa do četiri sata popodne, u Španiji je znano kao vreme za dremku. To je period kada obično nećete videti ljude na ulicama, pa ako želite mirnije uslove za šetnju, a nađete se u Španiji, posle ručka pravac u šetnju!


Za slučaj da ste se uželeli osmeha, što nikad nije na odmet, Amerika zove! Nemojte se iznenaditi ako vam se nepozanti ljudi budu smešili i  isijavali pristojnim pitanjima (za koje ne garantujemo da će saslušati vaš odgovor pažljivo). U Americi je to sasvim normalna pojava, koja ne treba da čudi, a vi, kada se nađete tamo uzvratite osmeh!


U Turskoj budite pažljivi sa izuvanjem kada su u pitanju kućne posete. Ukoliko to ne učinite ispred vrata, izrazićete nepoštovanje prema domaćinu. Još jedna zanimljivost za Tursku – bićete posluženi kafom i vodom, a ako prvo popijete vodu, šaljete poruku da ste gladni i uslediće posluženje. Da rezimiramo: izuvate se ispred i razmislite da li ste gladni.



Dragi ljubitelji žvakaćih guma, ako planirate u Singapur, svoje žvake ne morate nositi, makar na javnim mestima. Zašto bismo na tako nešto upozoravali? Upravo zbog toga što je u Singapuru tako nešto i nepristojno, a i ilegalno. Žvakaće gume + javna mesta + Singapur = NE!



Volite golubove? Volite da ih hranite? U San Francisku i Veneciji preskočite ipak da ih hranite – imaćete avanturu sa čuvarima zakona. 


Pričalice, metro u Japanu koristite za odmor, jer to je mesto gde vlada tišina. Pričati u metrou je nepristojno, na vašu sreću, u Japanu.
  


U Arapskim Emiratima preskočite dodire na javnim mestima. Tamo zakon brani držanje za ruke, grljenje, ljubljenje na javnim mestima. Ako se ovde nađete sa voljenom osobom – „udarite po čežnji“ na kratko.




Obožavate espreso? U Italiji, u večernjim satima preskočite to zadovoljstvo, gledaće vas popreko. I, da – nemojte se iznenaditi ako vam se učini da „viču“ na vas – povišeni ton i gestikulacija jesu karakteristika Italijana.


Vozači kratkog fitilja neka ne voze Libanom, jer tamo gotovo da nema saobraćajnih pravila. Prekoračenje brzine, „nepostojanje“ pravila i dosta saobraćajnih nezgoda nisu nove stvari, kada je Liban u pitanju.



Bio je ovo blok neobičnih običaja koji su nam „zapali za oko“, a vama mogu koristiti ili vas, pak zabaviti. Vi birate! Koju biste neobičnst izdvojili? Gde biste sada otputovali? Pišite! Putujte! Saznajte još neki neobični običaj!



Pročitajte i: PET NEOBIČNIH KAFIĆA U BEOGRADU

Autor: Jelena Luković

Izvori: www.redinfoportal.com, www.opusteno.rs

Foto izvori: www.freepik.com, www.unsplash.com