Popularni holivudski filmovi koji su snimljeni u Srbiji

, KULTURA

Naša zemlja postaje sve privlačnija lokacija za sve radnike holivudske filmske produkcije, a samim tim je i veći broj domaćih glumaca koji dobijaju jedinstvenu priliku da se pokažu i dokažu u najboljem svetlu. U nastavku teksta otkrićete koji su to filmovi koji su delimično ili u potpunosti snimljeni u Srbiji, a postigli su ogroman uspeh u toj grani umetnosti.



Coriolanus (2011)
“Koriolan” je debitantski rediteljski film proslavljenog britanskog glumca Rejfa Fajnsa i scenariste Džona Logana iz 2011. godine. Baziran je na poznatoj Šekspirovoj predstavi i prikazuje pravu istorijsku dramu smeštenu u 21. vek. Film je sniman u Beogradu, ali i na drugim lokacijama u Srbiji i Crnoj Gori. Glavne uloge tumače Rejf Fajns, Džerard Batler, Džesika Čestejn, Vanesa Redgrejv i Brajan Koks.


The November man (2014)

Uzbudljiv triler “Novembarski čovek” sa Pirsom Brosnanom i Olgom Kirilenko u glavnim ulogama donosi neizvesnost i pravi doživljaj akcionog filma, i to baš na ulicama našeg glavnog grada. Ukoliko ste fanovi „Bond“ špijunskih i akcionih filmova, ovaj triler će vas svakako oduševiti.


The Raven (2012)

Film “The Raven” na fiktivan način prikazuje poslednje dane pisca Edgara Alana Poa, u kojima se prepliće i potera za serijskim ubicom čija su ubistva pandan pričama koje je pisao upravo on. Glavne uloge u ovom filmu tumače Džon Kjuzak, Alis Iv, Luk Evans, a ne sumnjamo da ćete gledajući ovaj film prepoznati i mnoštvo domaćih glumačkih zvezda.


The Brothers Bloom (2008)

Film reditelja i scenariste Rajana Džonsona sa Rejčel Vajs, Adrijenom Brodijem, i Markom Rafalom u glavnim ulogama predstavlja priču o braći prevarantima u centru ljubavnih zavrzlama i hazarderskog života.

Pročitajte i: Holivud u Srbiji



The Forest (2016)

“The Forest” je filmsko horor ostvarenje Džejsona Zada iz 2016. godine sa Natali Dormer i Tejlorom Kinijem u glavnim ulogama vodi nas u mračni svet Aokigihara šume koja se nalazi u Japanu, a ozloglašena je zbog velikog broja samoubistava koji se u njoj dešavaju. Sara i Ejden vodiće nas kroz misteriozne smrti i natprirodne pojave kakve još nisu viđene na filmskom platnu. Pomenutu „šumu smrti“ u filmu je zamenila naša čuvena destinacija za odmor, planina Tara.


The White Crow (2018)

Još jedna filmska adaptacija glumca i reditelja Rejfa Fajnsa bazirana je na životnoj priči baletskog igrača Rudolfa Nurejeva zvanog „Bela vrana“, a po knjizi Džuli Kavane. Naslovna rola dodeljena je ruskom glumcu Olegu Ivenku, a film je srpskoj publici premijerno prikazan na prošlogodišnjem Fest-u. Fajns je za ovaj film nagrađen specijalnom nagradom za izvanredno umetničko dostignuće na Internacionalnom filmskom festivalu u Tokiju, gde je dobio i zvaničnu nominaciju za Grand Prix ovog festivala.


Papillon (2017)

Film Majka Nojera koji je većinski sniman u našoj zemlji je još jedan u nizu filmova koji je osvojio pohvale svetske publike, ali i kritičara. Radnja filma prati neobično prijateljstvo između sitnog lopova nepravedno osuđenog za ubistvo Anrija Šarija, koga tumači glumac Čarli Hanam, i falsifikatora Luisa Dege u čijoj se ulozi našao Oskarom nagrađen Rami Malek, dok zajednički pokušavaju da nađu spas iz zatvora. U pitanju je rimejk popularnog filma iz 1973. godine u čijim ulogama su se tada našli Stiv Mekvin i Dastin Hofman. 

Autor: Aleksandra Petković
Foto izvor: imdb.com, livingstondaily.com