Kako se zaista pridržavati treninga?

, LIFESTYLE

Napomena: pre treniranja pažljivo proučiti uputstvo. O kilaži, veličini trenerke kao i neželjenim reakcijama na trening, posavetujete se sa odrazom u ogledalu.

Društvene mreže proteklih nekoliko godina vrve stranicama koje propagiraju zdravu ishranu i fizičke aktivnosti kako bi se došlo do savršenog umnog i fizičkog sklada. Nakon pročitanih saveta, odslušanih motivacionih govora i odgledanih instrukcija obično sledi učlanjenje u obližnju teretanu ili na neki sport sa motivom o radikalnoj promeni života. Međutim, sa prvim upalama dok nam iz misli beži slika „savršenog tela“ posustajemo i kreću  muke na koje nas niko nije upozorio. Još je gore ukoliko nemamo ličnog trenera koji će nas „pogurati“. Tada se javlja mali unutrašnji gremlin uz saopštenje o našoj nesposobnosti. Tad pravimo zaista veliku dramu ni oko čega jer je pronađena uspavanka za „gremlina“:

  1. Da li mi je važnije šta odnosno cilj ili zašto želim da treniram?
  2. Da li imam vremena ili želim da napravim vreme?
  3. Da li vezujem emocije za ciljeve koje želim postići?
  4. Da li znam kako želim da postignem cilj?
  5. Da li živim u sadašnjosti, budućnost ili pak prošlosti?
  6. Da li obraćam pažnju na sitnice?
  7. Sam ili ne?

Zašto je bitno odgovoriti na ova pitanja? Moguće je da posustaješ i nedosledan si jer nisi naučio uspavanku i sad „gremlin“ rukovodi tobom.

  • Prestani sebi postavljati ciljeve ako ne znaš zašto ih postavljaš. Smršati 10kg do leta je zaista impozantan cilj ali je „sat koji ne kuca jer ne zna da treba pokazati vreme“. Ali ako ga argumentuješ i razložiš on dobija črvsto „sidro“ i neće ga prva oluja odneti daleko od tebe. Šta želim je sinonim za „fantaziju“ a zašto želim „ideja vodilja do fantazije“.
  • Ne prioritiziraj svoj raspored nego rasporedi prioritete. Pretpostavimo da su na velikoj tabli ispisane dnevne obaveze i gledamo gde bi mogao trening da se uklopi za svaki dan. Takav pristup vodi do toga da nekim danom nema vremena ili smo umorni. Ako rasporedim prioritete i znam koliko mi je važan trening onda oko njega planiram ostale aktivnosti. To znači da se odredi tačno vreme u danu kada se trenira. Ujutru pre svih ostalih aktivnosti, uveče posle dnevnih obaveza i tako se nikad neće preskočiti trening.
  • Zaboravi na osećanja tj. ne stvaraj vezu između emocija i ciljeva. Zaista kada bi postavio sebi pitanje  kakva osećanja izaziva jutarnje umivanje za tebe. Složili bi se da je pitanje krajnje nepotrebno i besmisleno jer nikakvu emociju nismo vezali za cilj osnovne lične higijene. To se prosto radi. Tako se treba postaviti i prema treningu. Ustani, odradi trening u toku dana i kraj. Zašto? Ako ne odeš jedan dan na trening a emotivno si se postavio odmah ćeš sebi dodeliti ranije pomenute nevesele epitete tj. probuditi „gremlina“. A kad nema emocija to bi bilo kao da se taj dan nisi umio. I šta sad..bez drame …sutra ćeš iako nije higijenski.
  • Ukloni opcije jer one za tebe ne postoje. Ne dozvoli sebi da lutaš jer možeš lako da se izgubiš. Tražeći uvek neke nove programe i nove lokacije neprekidno ćeš odlagati početak svoje transfomacije.
  •  Živi u sadašnjosti. Pa šta ako si propustio jedan trening ili pojeo slatkiš? Danas već imaš šansu da se popraviš. Takođe, vizija je dobra ali samo ako se ne transportuješ i sam u nju i zaboraviš da si još uvek u 2019.
  • Vrednuj i slavi male pobede. Svi znamo da je za napredak potrebno vreme ali ipak zastani i nagradi se za svaki mali pomak. Za svaki novi sklek, seriju ili ponavljanje.
  • Partner je mač sa dve oštrice. Ako si nemotivisan može da te pogura ali ćeš se  tako uvek oslanjati na druge ne radeći na svom zašto. A zašto nije „Jer ide i moj prijatelj“. A može biti razlog neodlaska na trening.
Autor: Ljuba Brković