Youth NOW

Pseudonim – BalCCon2k18

U današnje vreme, strana reč ,,cyberspace“, u osnovnom značenju predstavlja virtuelni prostor. Taj iracionalan prostor koji je nekad bio mračan i jednodimenzionalan, takoreći u kablu koji se proteže od telefona do telefona, razvio se u globalnu mrežu. Mesto „između“ postalo je jasno vidljivi virtuelni prostor. Vremenom su osobe, poznate po tome da veći deo svog vremena troše izučavajući tako nazvani virtuelni prostor, nazvane hakerima. Oni se međusobno razlikuju po usavršavanju i korišćenju računarske moći. Drugačiji su, jer su za običan svet mračni, a zapravo predstavljaju jedinke sa veoma izoštrenom moći zapažanja. Hakersko društvo je možda nevidljivo za običan svet, ali Oni zapravo razvijaju osnovnu kulturu savremenog sveta.

Prethodan, sunčan vikend, je između ostalih dešavanja, obeležila jedna drugačija i pomalo nesvakidašnja konferencija. Hakeri, kao gospodari virtuelnog sveta bili su ponovo na broju! Okupljeni iz raznih delova sveta, došli su sa ciljem da razgovaraju, hakuju, da se šale na račun drugih ljudi, da razmenjuju iskustva i da održe par predavanja u velikom Kongresnom centru Master u Novom Sadu. Bilo ko iz običnog sveta ne može da razume njihov stil života. Zato se ggrađujem…jer i ja sam samo stranac. Došla sam da izveštavam na terenu, da podržim ujka i prenesem mu pozdrave od velikih ljudi. Pokašavam da opišem deo stečenog iskustva onima koje ovaj nesvakidašnji izveštaj čitaju.

Kako Miloš i Jelena kažu, kao jedni od pripadnika hakerske elite i glavni organizatori ovog kongresa, ideja organizacije Open Source konferencije, koja je poznata pod imenom BalCCon, nastala je još pre osam godina po uzoru na Chaos Computer kongres koji se održava svake godine u Nemačkoj. Zašto se onda ne bi napravilo nešto slično i u Novom Sadu, pomislili su? Ideja je podržana već prve godine od strane veće grupe ljudi sličnih inicijativa. Međutim, nije bilo izveštaja o konferenciji nijedne godine gotovo, jer je teško za bilo koga da piše protiv najvećih globalnih sistema sveta, kao što su Google, Amazon, Facebook i sl. o čemu raspravljaju oni tamo. Pazite i Vi s kim imate posla, ako se usudite da pišete o njima, svetu poznatim anonimusima!

S obzirom na to da se ovo dvoje mladih kretalo u krugovima velikih predavača, nije bilo teško sklopiti kontakte i pozvati ih lično na domaću scenu, sa ciljem da prvenstveno mladima daju priliku da čuju i vide drugačije društvo, koje raspravlja o filozofiji sveta i postojanja na drugačiji način. Glavna poruka je da umetnost koju hakerska potkultura širi, zaista nema cenu. Teme koje su se obrađivale na ovoj konferenciji širokog su spektra, polazeći od sigurnosti na internetu, razvoja novih Open Source sistema i nezaobilazne teme o Blockchain tehnologiji i korisnosti koju pružaju današnje kriptovalute.

Ne vodite se predrasudama”, kažu Miloš i Jelena. Stranci smo svi za njihov svet, ali ako pokušamo da sagledamo stvari malo dublje, pozavidećemo im na sigurnosti koju imaju kad govore o novim informacionim tehnologijama, koje jako dobro poznaju.

Zato ja toliko sada zavidim svom ujki.

 

Pripremila: Tatjana Vujović

Exit mobile version