Besplatan ulaz za koncert i izložbu u Ruskom domu

, AKTUELNO

Dan slovenske pismenosti i kulture biće obeležen u Srbiji
nastupom mladih ruskih virtuoza u Beogradu
“Labudovo jezero”, “Krcko Oraščić” i “Knez Igor”: omiljene melodije će se čuti na Balkanu

Koncert 24. maja
Ruski centar za nauku i kulturu u Beogradu
Početak u 19.00, ulaz slobodan.

Dom muzike iz Sankt Peterburga i Ruski dom u Beogradu pozivaju na prvi koncert “Poslanstva umetnosti”, posvećeni Danu slovenske pismenosti i kulture. Nastupiće laureat međunarodnih takmičenja Fjodor Amosov (violončelo) i Aleksej Sičev (klavir) 24. maja u Ruskom centru za nauku i kulturu u Beogradu, u 19:00 sti.
Svečani koncertni program kombinuje kamerna dela i transkripcije fragmenata iz najpoznatijih simfonijskih dela. Čuće se evropska muzika: Prvi Skerco Šopena, njegova Etida br.11, kao i pesma “Sećam se kako mi je pevala stara majka” iz ciklusa “Ciganske melodije” Dvoržaka.
Goste muzičke večeri čekaju “hitovi” Čajkovskog: “Ruski ples” iz baleta “Labudovo jezero” , “Refleksija” i fragmenti iz Koncertne svite “Krcko Oraščić” u klavirskoj transkripciji Mihaila Pletneva. Ruski deo večeri će nastaviti Sonate Rahmanjinova i Prokofjeva, kao i svetski poznate “Polovecke igre” Borodina iz opere “Knez Igor”.
Poslanstvo umetnosti” je jedinstveni projekat Doma muzike iz Sankt Peterburga i “Rossotrudničestva”, koji se održava od 2012. godine i uključuje nastupe mladih solista u Ruskim centrima nauke i kulture u inostranstvu.
Dom muzike iz Sankt Peterburga — federalna kulturna institucija, stvorena u 2006. godini u svrhe pripreme mladih ruskih muzičara za međunarodna takmičenja i festivala. Nalazi se u palati Velikog kneza Alekseja Aleksandroviča na Mojki 122.
Umetnički direktor Doma muzike iz Sankt Peterburga,
Narodni umetnik Rusije, profesor Sergej Roldugin.

Otvaranje izložbe slika 24. Maja
Olgica Stefanović „Moja ćirilica“
Ruski centar za nauku i kulturu u Beogradu
Početak u 19.00, ulaz slobodan.

Grafički dizajner, slikar i ikonopisac, član Udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine (ULUS-a i SULUV-a) i Ekslibris društva Vojvodine. Živi i stvara u Novom Sadu.Njen autorski projekat pod nazivom „MOJA ĆIRILICA“, autentičan je zapis o srednjovekovnoj srpskoj umetnosti, zapis koji čuva od zaborava i pokazuje svu lepotu ćiriličnih slova. Izložbama ovih radova Olgica Stefanović svrstala se u red onih koji na najbolji način predstavljaju našu kulturu, ne samo u Srbiji, već i širom sveta. Imala je preko 35 samostalnih izložbi u Srbiji, Rusiji, Kanadi, Sloveniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori (Novi Sad, Beograd, Niš, Subotica, Zrenjanin, Moskva, Belgorod, Toronto, Ljubljana, Trebinje, Herceg Novi…), a svojim radovima iz oblasti grafike – ekslibrisa, ilustracije i ikonopisa predstavljala je Srbiju na mnogim međunarodnim izložbama u našoj zemlji i inostranstvu (Finskoj, Belgiji, Francuskoj, Grčkoj, Kini, Kanadi, Meksiku, Poljskoj, Argentini, SAD-u…)