Šta znamo o chia semenkama?

, AKTUELNO

U poslednje vreme u Srbiji se dosta upotrebljavaju chia semenke. Poreklo chia semenki vodi iz južnog Meksika, Gvatemale, a u današnje vreme se uzgaja i u Boliviji, Argentini, Australiji. Iako je za Srbe, kada spomenemo Meksiko, prva misao telenovela, sada znamo da su chia semenke veliki izvor energije (koju nam telenovele ne mogu pružiti). 🙂

Ova biljka spada u familiju nane, a drevne civilizacije su je koristile jer se verovalo da chia semenke hrane organizam. U brojnim istraživanjima je dokazano da chia semenke deluju pozitivno na naš organizam:

  • Pomažu u radu creva
  • Regulišu sećer u krvi
  • Prevenira razna srčana oboljenja
  • Ubrzavaju metabolizam
  • Utiču na jačanje kostiju
  • Preporučuje se u dojenju i trudnoći…

 

Ph. / www.tumblr.com

 

Kolika je optimalna doza unošenja chia?

Smatra se da je dovoljno unositi dve kafene kašike dnevno. Naš je izbor hoćemo li chia potapati u vodu ili ćemo ga ubacivati u sklopu našeg regularnog obroka. Svi smemo koristiti chia semenke, nisu štetne po organizam, a dobićemo više energije, lepšu kožu, pospešićemo mršavljenje, hidriraćemo organizam.

Kako se koriste chia semenke ?

Chia semenke imaju neverovatnu moć upijanja, čak do 12 puta, tako da je moja preporuka, ako želite malo sagoreti vaše masti i pospešiti mršavljenje, da potopite chia semenke u običnu vodu sačekati pola sata do 2 sata, sa strane oprati pola limuna, iseći na kriške i staviti u istu čašu sa vodom i piti u toku dana. U istu vodu možete dodati meda/mentu/krastavac/đumbir/limetu.

Ph. / www.tumblr.com

 

Kako uklopiti chia semenke u regularne obroke?

Chia semenke ja ubacujem svuda gde stignem, evo nekoliko zanimljivih recepata u koje možete ubaciti chia semenke:

#1 Isecite dve breskve na pola i preko njih pospite chia semenke i uživajte u ovoj užini.

Ph. / www.tumblr.com

 

#2 Isecite bananu na kolutove i ubacite u tanjir, dodajte jednu kašiku putera od kikirikija i preko svega toga pospite chia semenke.

Ph. / www.tumblr.com

 

#3 Umutite ili izblendajte dve kašičice chia semenki sa 250 ml bademovog mleka (može i običnog), dodajte 1 kašičicu ekstrakta od vanile, kašičicu javorovog sirupa/meda/agavinog sirupa i pola kašičice cimeta. Sve to stavite u čašu i popijte.

Ph. / www.tumblr.com

 

Marija Trifunović